Yosemite National Park

Yosemite is het eerste National Park van Amerika en ligt in de staat Californië. Het is een veelzijdig park met de immense bomen in de Mariposa grove tot de imposante rotswand genaamd El Capitan. Jaarlijks bezoeken rond de 4 miljoen mensen Yosemite en geef ze eens ongelijk. Het park heeft een oppervlakte van 3000km² en dat kan al gauw intimiderend overkomen, want wat ga je doen op een dag in Yosemite? Hieronder probeer ik je wat tips te geven en geef ik aan welke hikes de moeite waard zijn. Wil je Yosemite bezoeken trek hier dan minimaal 2 volle dagen vooruit, als je alles wil zien heb je nog meer dagen nodig.

Toegang tot het park

Een los bezoek aan Yosemite kost 35 dollar per auto, mocht je van plan zijn om meerdere parken te bezoeken dan is het aanschaffen van een America the Beautiful Pass al snel goedkoper. Daarvoor betaal je eenmalig 80 dollar, de Pass is een jaar geldig en geldt voor alle inzittende van 1 auto of camper. Kijk hier voor meer informatie over de America the Beautiful Pass

Yosemite heeft 4 toegangspoorten Arch Rock Entrance, Big Oak Flat Entrance en de South Entrance  allen gelegen aan de westkant van Yosemite en met aan de oostkant de Tioga Pass Entrance. Kijk even goed op de kaart welke ingang voor jou het meest ideale is.

Vervoer in het park

Je kan in tegenstelling tot Zion het hele jaar door met je auto door het park rijden. Echter is het wel aan te raden om gebruik te maken van de (voornamelijk) gratis shuttle bussen binnen het park. In Yosemite Valley is er een shuttleloop een rondje wat alle bussen maken. Het is een hop on hop off systeem. Spreekt een stop je aan dan stap je daar uit en een paar uur later stap je weer in een andere bus. Het is helemaal ideaal als je overnacht bij de vallei.

Kerkje in de vallei

Wij hadden een overnachtingsplek buiten het park en kwamen dan ook elke ochtend zeer vroeg in het park aan. Wat wel aan te raden is als je een goede/centrale parkeerplek wil vinden. Kom op tijd! Wij konden makkelijk een plekje vinden op de grote parkeerplaats vlak bij Yosemite Village rond 08:00, dit is een ideale parkeerplaats als je nadat je je hikspullen in de auto hebt gegooid, toch nog even wat winkeltjes of een informatie centrum wil bezoeken.

Kijk hier voor alle informatie over de shuttlebussen zowel binnen als buiten de vallei op deze website.

Overnachtingen

Binnen het park zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten. Er zijn 3 hotels: Wawona Hotel gebouwd in 1856. De inrichting is nog in victoriaanse stijl en ligt op 45 min afstand van de vallei.

Yosemite Valley Logde,de naam zegt het al. Dit hotel is gelegen in de vallei wat het een prima uitvalsbasis maakt voor een bezoek aan het park.

Het Ahwahnee Hotel is het meest luxe en duurste hotel van Yosemite.

Mocht je een iets kleiner budget hebben dan kan Curry Village ook een uitkomst bieden. Het is geen hotel maar het zijn een aantal tent-cabins met daarin bedden. Toiletten en douches zijn gedeeld. Dit kan wel een kampeerervaring bieden aan vakantiegangers die even wat anders willen dan een hotelovernachting en voor een paar nachten geen kampeerspullen willen aanschaffen.

Uiteraard zijn er ook gewone kampeerplaatsen te vinden waar je een tent op kan zetten of in je camper kan overnachten. Het reserveren van een kampeerplaats is nog al vrij omslachtig, lees hier meer over het resereveren van een kampeerplaats

Wat ook geldt voor de hierboven genoemde opties BOEK OP TIJD!! Het is het zeer populaire bestemming en de meeste mensen bezoeken Yosemite meer dan 1 dag.  Mocht het niet lukken om een overnachtingsplek in Yosemite zelf te bemachtigen dan kan je ook uitwijken naar de omliggende stadjes zoals Oakhurst, Mariposa, Lone Pine, El Portal of Lee Vining.

Yosemite Valley

Het bekendste en dus ook het meest drukke gedeelte van Yosemite is toch wel de vallei. De vallei is 900 meter diep en 3 kilometer breed met indrukwekkende watervallen tegen de imposante rotswanden en in het midden de weide (the Meadow) waar de Merced River door heen stroomt. De watervallen zijn het imposants in mei en juni omdat dan de hoeveelheid smeltwater het grootst is.  Naarmate het seizoen verstrijkt wordt dit minder. Sommige watervallen, zoals Yosemite Falls kunnen zelfs helemaal opdrogen. Ook kan je in de vallei de grootste monoliet ter wereld vinden El Capitan. Deze domineert het westelijk gedeelte van de vallei. Dit is het mekka voor bergbeklimmers, van onder aan de wand kan je de klimmers goed spotten als ze bezig zijn met hun klim van ruim 900 meter bijna loodrecht omhoog.

Wat Yosemite als geen ander kan, is een knaller van een eerste indruk maken. Als je richting de vallei rijdt kom je eerst door een 1.5km lange tunnel en bij het verlaten van deze tunnel heb je een adembenemend beeld van de vallei, met aan de linker kant El Captitain, aan de rechterkant de Bridalveil waterval en op de achtergrond Half Dome. Parkeer hier zeker je auto om het uitzicht even goed in je op te nemen. Wil je foto’s maken? Dan kun je dit het beste niet in de ochtend doen want dan heb je veel last van tegenlicht.

Yosemite Valley is het beginpunt van een groot aantal hikes, hieronder staan er een kort aantal beschreven.

Hikes

Yosemite Falls is qua hoogste de op 5 na grootste waterval ter wereld, en bestaat uit 3 gedeelten: Upper Yosemite Falls, The Middle Cascades en Lower Yosemite Fall

Lower Yosemite Fall Trail 

Het beginpunt van deze korte wandeling is bij bus stop 6. Je wandelt over 400 meter aan verhard pad richting de waterval. Tijdens deze wandeling heb je een mooi uitzicht op de 3 bovengenoemden delen van de waterval. Omdat dit een korte wandeling is en het uitzicht indrukwekkend is, is het ook gelijk de meest populaire trail van het park.

Upper Yosemite Fall Trail

Het beginpunt van deze hike is bij bus stop 7. De volledige trail tot de top van de 739 meter hoge waterval is zeer inspannend en duurt tussen de 6-8 uur. Tijdens de wandeling heb je een geweldig uitzicht op Half Dome. Je kan er ook voor kiezen om een gedeelte van deze hike te maken, bijvoorbeeld naar Columbia Rock, je legt dan in totaal iets minder dan 5 km af in 1.5 – 2.5uur.

The Four-Mile Trail

Er is geen busstop vlak bij het begin van deze trail, de dichtbijzijnde is stop 7, je moet dan alleen de weide nog even oversteken. Deze hike verbindt de 2 meest populaire plekken van Yosemite met elkaar, de vallei en Glacier Point. Het is een hike van de valleivloer naar het 975 meter hoger gelegen Glacier Point. Heen en terug is het een wandeling van 15 kilometer. Je kan ook voor kiezen om een one-way bus kaartje (deze zijn niet heel goedkoop) naar Glacier Point te kopen en de trail naar beneden te hiken.

Half Dome

Deze gladde koepel is toch wel het meest bekende herkenningspunt van Yosemite Valley. De rots steekt 1200 meter boven de vallei uit. De hike is alleen voor de ervaren hikers en deze beschouwen het dan ook als de ultieme Yosemite hike. Het laatste stuk van deze hike gaat stijl omhoog de rots op, en moet je om hoog klimmen met behulp van de aangelegde kabels. Voor deze tocht moet je dan ook 12 uur uittrekken. Om deze rots te beklimmen heb je een permit nodig. Per dag worden er 400 permits uitgereikt. Om in aanmerking te komen voor deze permit moet je deelnemen aan een loterij. Hier kan je er meer info over vinden.

Mist Trail

Het hike begint bij busstop 16. Het eerste stuk wandel je langs de Mercid River dit is ook het meest drukke stuk en geeft toegang tot de Vernal Fall voetbrug. Vanaf deze voetbrug heb je een mooi uitzicht op de Vernal Fall waterval. De meeste mensen draaien bij de brug weer om, als je hiervoor kiest ben je 1 tot 2 uur onderweg.

Vanaf dit punt begint de Mist Trail al wat avontuurlijker te worden. Om bij de top van de waterval te komen moet je een granieten trap van ruim 600 treden beklimmen.  Hier kom je er ook achter waarom deze hike de naam Mist Trail heeft gekregen. Je klimt met deze trap vlak langs de waterval omhoog, door het geweld van het naar beneden vallende water ontstaat er een fikse nevel. Hier wordt je dan ook heel erg nat van. Het is dan ook aan te raden om een poncho te dragen, en een plastic tas om je camera te doen. Doordat het hier zo nat is zijn de traptreden zeer glad en glibberig zorg ervoor dat je schoenen draagt met voldoende grip. Eenmaal boven, wordt je inspanning beloond met een geweldig uitzicht. Dit is een perfecte plek voor een pauze. Mocht je er voorkiezen om hier om te keren dan duurt je totale wandeling rond de 3 uur. Mocht je nog genoeg kuitspieren over hebben om door te gaan dan is dit zeker aan te raden.

Mist trail Vernal Fall

De volgende beklimming leidt je naar de top van de Nevada Fall. Je legt een hoogte verschil van 575 af. Dit doe je door middel van steile stukken, met haarspeldbochten en trappen die uit de rots zijn uitgehakt. Maar boven wacht één van de mooiste uitzichten van Yosemite op je. Op sommige stukken kan je dicht bij de afgrond komen, maar pas op en blijf ook achter de hekken waar deze aanwezig zijn. Er loopt een bruggetje over de waterval. Dit is een perfecte plek om even plaats te nemen op de grote rotsvlakte en de adembenemende omgeving in je op te nemen.

Voor de terug weg zijn er 2 opties: de John Muir Trail of de zelfde weg weer naar beneden. Als je er voor kiest om de John Muir Trail terug te nemen dan ben je wel 1.5 km langer onderweg, maar je komt op het zelfde eind punt uit onder aan de Vernal Fall. Deze route terug is een stuk gemakkelijker dan via de zelfde route weer naar beneden. Ook kom je langs andere uitkijkpunten en loop je een stuk door het bos. Welke route je ook terug kiest je bent in beide gevallen in totaal 5-6 uur onderweg. Let er wel op dat het boven op de watervallen een stuk koeler kan zijn dan onderin de vallei. Houdt hier rekening mee, zeker als je kleding nat is kan je het flink koud krijgen.

Mirror lake  

Het begin punt van deze relatief vlakke wandeling van 2.5 km kan je vinden bij busstop 17. De wandeling leidt je naar Mirror lake: een meer (technisch gezien is het geen meer, maar meer een verbreding in de rivier) vlak naast Half Dome. Op zonnige heldere dagen doet het meer zijn naam eer aan en dient het als spiegel voor de omgeving, wat het een geweldige plek om te vertoeven maakt. Het water niveau in het meer kan wel zeer verschillen. In het voorjaar is het meer goed gevuld maar in de zomer kan dit snel afnemen en kan het spiegelende effect tegenvallen. Mirror lake is ook een ideale plek om af te koelen na een lange wandel dag in Yosemite. Het wordt door veel mensen op warme dagen gebruikt als zwemplek.

The Meadow

Er zijn veel hikes die je kan maken vanaf de Yosemite Valley maar vergeet ook zeker niet om een wandeling door the Meadow te maken. Je rijdt er zowel met je auto als met de shuttelbus doorheen, maar de pracht van de vallei en omliggende rotswanden komt toch pas echt goed tot zijn recht als je tijdens het wandelen door de weide in alle rust om je heen kijkt. Met geluk ben je ook omgeven door wilde dieren. Wij zijn hier zelf verschillende herten en een zwarte beer tegen gekomen.

Zwarte beer

Glacier Point Road

Om Glacier Point Road te bezoeken heb je een auto nodig of je kan je aansluiten bij een betaalde tour. Omdat iedereen er met de auto naar toe gaat en er onderweg bij de verschillende trails niet veel parkeerplekken zijn, is het belangrijk zo vroeg mogelijk te zijn. De reistijd vanaf zowel Yosemite Valley als van de dichtstbijzijnde zuidelijke ingang van Yosemite naar Glacier point bedraagt één uur. Verkijk je hier niet op! De weg is in de winter vanaf het Badger Pass Ski Area punt altijd afgesloten. Zoals de naam al zegt in de winter kan je hier een klein wintersport gebied vinden.

Sentinel Dome en Taft Point hike

Wij hebben deze 2 hikes gecombineerd. Vanaf de parkeerplaats zijn wij eerst naar Taft Point gelopen, hier loop je een stuk door de bossen. Aangekomen bij Taft Point kan je genieten van een adembenemend uitzicht op El Capitan en de vallei. Kijk wel uit dat je niet te dicht bij de rand komt, want je bent zo beneden… Je kan er voor kiezen om de zelfde route weer terug te lopen en dan door te lopen naar Sentinel Dome. Maar wij hebben ervoor gekozen om het rondje te lopen. Je hebt dan de hele route geweldig uitzicht op de vallei, El Capitan en ook Half Dome en het is vele malen rustiger. We zijn onderweg maar een handje vol andere wandelaars tegengekomen. Het rondje is 8.2 kilometer lang. Aangekomen bovenop Sentinel Dome heb je een geweldig 360 graden uitzicht over Yosemite met uitzicht op Half Dome, El Capitain, Yosemite Falls, North Dome, Basket Dome en nog

El Capitan gezien vanaf Taft Point
Glacier Point

Je kan het niet echt een hike noemen, maar dit uitkijk punt mag niet ontbreken bij een bezoek aan Yosemite. Het schilderachtige magische uitzicht op Vernal Fall, Nevada Fall, Yosemite Falls, Half Dome en de daarachter gelegen Sierra Nevada is betoverend, je kan kilometers ver kijken. Ook heb je hier een gelegenheid om snacks en souvenirs te kopen.

Mocht je Glacier Point willen bezoeken hou er dan wel rekening mee dat de Glacier Point Road in het voorjaar van 2021 tot aan het einde van 2021 afgesloten zal zijn. De werkzaamheden zullen in 2022 ook nog bezig zijn maar dan is de weg wel weer beperkt toegankelijk. De enige manier om Glacier Point  in 2021 te bereiken is via de the Four Mile, Panorama, and Poho Trail. Welke allen zeer pittige hikes zijn.

Mariposa Grove

Yosemite is een zeer divers park qua landschappen, dat zie je wel als je Mariposa Grove bezoekt. Het is een beboste omgeving met de zeldzame mammoetbomen of reuzensequoia’s genoemd. De bekendste boom van Mariposa Grove, de Grizzly Giant behoort tot de 30 grootste reuzensequoia’s ter wereld. Met zijn 63.7 meter hoog en geschatte leeftijd van 1800 tot 2400 jaar is het een terechte toeristische bezienswaardigheid. De California Tunnel Tree is ook leuk om te bekijken, hoe vaak zie je nu een boom waar je door heen kunt lopen.

Vanaf de parkeerplaats rijden gratis shuttlebussen naar het begin van de hiking trails. Er zijn trails van verschillende afstanden startende bij 500 meter tot de langste trail die 11.3 km (heen en terug) is.

Om de Grizzly Giant en California Tunnel Tree te zien kun je ervoor kiezen om de Grizzly Giant Loop Trail te lopen. Dit is een rondje uitgezet door het bos van 3.2km. Je kan er ook voor kiezen om deze afstand te verkleinen en de zelfde weg terug te nemen in plaatst van het hele rondje te lopen.

Tioga Pass Road

De Tioga Pass is één van de mooiste wegen van Amerika. Het is de hoogst berijdbare pass van het land en voert je door prachtige landschappen. Onderweg kom je bossen, meren, alpiene weides en de beroemde graniet pieken van Yosemite tegen. Achter elke bocht wacht een nieuwe verassing. Let wel op dat de Tioga Pass op 3031 meter hoogte ligt en er in de late herfst, winter en vroege lente veel sneeuw kan vallen. De weg is dan gesloten. Houd voor de openingsdata de website goed in de gaten.

Olmstead Point is een uitkijkpunt wat zeker niet overgeslagen mag worden. Vanaf hier kan je kilometers ver kijken en heb je een geweldig uitzicht op Half Dome. Met een verrekijker kan je zelfs de beklimmers die deze massieve rots trotseren, als mieren achter elkaar naar boven zien klimmen. Blijf hier vooral niet alleen op het uitkijkpunt, wat pal naast de parkeerplaats is staan. Maar ga ook zeker met het trappetje naar beneden en loop wat rond op de rots zelf.

Olmstead point

Een stuk verder kom je Tenya Lake tegen. Dit grote meer wordt omringt door kale bergen. Wij vonden dit een ideale plek voor een picknick, je kan er zelfs een duik nemen, al is het water zelfs in de zomer zeer koud! Er zwemmen verschillende soorten forrelen in het meer rond mede daarom zie je hier aardig wat mensen vissen. Let wel: vissen mag hier alleen met een vergunning (permit)

Tenya Lake

Iets verderop rijd je langs de Tuolumne Meadows. Dit zijn uitgestrekte groene weides waar de Tuolumne River door heen stroomt. Er is hier een hike uitgezet van 3.2 kilometer of je kan er voor kiezen om zelf een stuk door de weides te wandelen. Aan de Tuolumne weides kan je ook een bezoekerscentrum vinden met alle informatie over de bezienswaardigheden langs de Tioga Road.

Tuolmne Meadows

Wij hebben de Tioga Pass gereden toen wij Yosemite verlieten en vonden dit de perfecte afsluiting van ons bezoek aan wat mij betreft zelfs het hoogtepunt van onze rondreis door het Zuid-West Amerika was. Yosemite: wat ben je mooi en wat heb je veel te bieden. Ooit gaan we hier weer terug komen daar ben ik van overtuigt. En ik kijk er nu al naar uit!

Wil je een bezoek aan Yosemite comiberen met een rondreis door het West Amerika? Lees dan Samantha haar blog voor meer tips!

Write a response

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Travel First Work Later

Made by Travel First
© Copyright 2019. All rights reserved.
Close