Rome ontdekken in 6 dagen

Om de liefde te vieren zijn mijn vriend en ik Rome gaan verkennen. Wij hebben ervoor gekozen om Rome in 6 dagen te ontdekken zodat we zoveel mogelijk konden zien en ook gewoon konden genieten op terrasjes. Zo stond het Colosseum en Vaticaanstad hoog op het lijstje en wilden we absoluut eten in de wijk Trastevere. Gebruik deze blog met onze ervaringen en praktische tips als inspiratie voor je eigen Rome-reis.

Dag 1 Aankomst Rome – Trevifontein – Spaanse trappen

De eerste dag zijn we een gedeelte van het centrum van Rome gaan verkennen. Uiteraard kon de Trevifontein hierbij niet ontbreken. De Trevifontein is de grootste en bekendste fontein van Rome en dat is te merken ook. Wat een drukte! De fontein is gelegen aan een klein pleintje wat het door mensenmassa’s niet makkelijker maakt om een weg te vinden naar de fontein… Het is dus ook echt een aanrader om hier heel vroeg op de dag heen te gaan en zeker niet rond een uur of vier in de middag zoals wij gedaan hebben. In het donker is ook erg mooi om de fontein en andere monumenten in Rome te bezoeken. Uiteraard hebben wij volgens de mythe een muntje in de fontein gegooid met de rechterhand over de linkerschouder. Vergeet niet je ogen te sluiten en aan Rome te denken! We zullen vast ooit terugkeren want wij vonden Rome, ondanks de drukte, een van de mooiste stedentrips tot nu toe. 

Na de Trevifontein zijn wij gaan kijken bij de Spaanse trappen. Helaas ontbraken de mooie bloemen, hiervoor moet je echt in de lente langsgaan. Ondanks het ontbreken van de bloemen was het alsnog gaaf om even te zien. Hoe aanlokkelijk het ook kan zijn, ga geen ijsje zittend eten op de Spaanse trappen want je kan hiervoor beboet worden! 

Wat een drukte!
Dag 2 Colosseum – Forum Romanum 

Op dag 2 zijn we het Colosseum en het Forum Romanum gaan bekijken. Het Colosseum is het grootste amfitheater en als je binnen staat kan je je dat ook wel voorstellen. Meer dan 50.000 toeschouwers konden in de Romeinse tijd kijken naar schouwspelen en gladiatorgevechten. Op een van de informatieborden lazen we ook dat er in het begin zelfs zeeslagen te zien waren. Hiervoor werd het theater gevuld met miljoenen liters water. Hoe? Geen idee! 

Het Forum Romanum ligt direct tegenover het Colosseum dus dat is mooi om gelijk met het Colosseum te bezoeken. Het Forum Romanum was het oude centrum in de tijd van de Romeinen. Hier nam men politieke en juridische beslissingen en werd er met elkaar gehandeld. Je kan hier snel wat uurtjes doorbrengen en tussen de ruïnes wandelen dus vergeet zeker niet een flesje water mee te nemen. Er is weinig schaduw en er zijn logischerwijs geen eettentjes. Wel kan je bij voldoende fonteintjes je water vullen. 

Dag 3 Vaticaanstad – Trastevere 
Zwitserse garde Vaticaanstad

Wij hebben vrijwel de hele dag doorgebracht in Vaticaanstad. Er zijn tegen betaling van een ticket verschillende Vaticaanse musea te bezoeken waar je kunstwerken kan zien van onder andere Leonardo Davinci en Rafael. En vergeet natuurlijk niet het Sixtijnse kapel met de bekende plafondschildering van Michelangelo. Erg indrukwekkend! Uiteraard zijn we ook de Sint-Pietersbasiliek ingegaan waar je de koepel kan beklimmen en prachtig uitzicht hebt over Rome en het Sint-Pietersplein. 

In de avond zijn we richting Trastevere gegaan. Een erg gezellige wijk waar je leuke winkeltjes tegenkomt, lekker door de straatjes kan struinen en je de lekkerste restaurantjes van Rome kan vinden. Hier vind je eigenlijk geen massale restaurants en kan je echt genieten van de goede Italiaanse keuken.

Dag 4 Capitolijn – Altara Della Patria – Pantheon

’S ochtends hebben we een kort bezoekje gebracht aan het Capitolijn, de belangrijkste van de 7 heuvels van Rome. Het hoogtepunt van het Capitolein is zeker wel het plein bovenaan de trappen dat is ontworpen Michelangelo. Rondom dit plein liggen verschillende openbare gebouwen waaronder het Palazzo Senatorio dat gebruikt wordt als het Stadhuis van Rome. 

Na ons bezoek aan het Capitolijn zijn we kort het monument Altara Della Patria gaan bekijken. Het gebouw bestaat uit puur wit marmer met veel zuilen en grote trappen die je tot de helft van het monument brengen. Het gebouw wordt ook wel suikertaart genoemd omdat het gigantisch (pompeus) en zo hoog is dat het voor het grootste deel van de stad te zien is. Niet elke Italiaan vindt dit dus een mooi gebouw…

Het Pantheon mag natuurlijk niet ontbreken dus deze tempel hebben we dan ook zeker bezocht. Het is een van de best bewaarde Romeinse gebouwen en dat is ook goed te zien. Heel apart en mooi om te zien hoe de zon door het gat bovenin het Pantheon naar binnen schijnt. Na ons bezoek aan het Pantheon zijn we lekker door de krappe straatjes van Rome gaan wandelen en hebben we uiteraard genoten van een Italiaanse Gelato.

Dag 5 Villa borghese – Trastevere 

Deze dag hebben we grotendeels doorgebracht in Villa Borghese. Dit is een groot openbaar park waar je heerlijk kan rondwandelen, fietsen of gewoon even lekker niks kan doen. In het park zelf kan je ook musea te bezoeken, maar dat hadden wij niet gedaan. Na het bezoek aan het park zijn we weer richting Trastevere gegaan waar we hebben rondgewandeld en uiteindelijk weer op een terrasje zijn neergestreken. 

De laatste dag zijn we aan de drukte van het centrum ontsnapt en zijn we over de Via Appia Antica gaan fietsen. Deze weg is al in 312 voor Christus gebouwd en hiermee de oudste weg naar Rome. Niet alleen de weg zelf maar ook de monumenten, oude kerken en ruïnes langs deze weg zijn de moeite om te bezoeken. De fietstocht zelf is niet zolang, maar omdat je vaak genoeg afstand om rond te kijken ben je toch al gauw een aantal uurtjes verder. Door de heuvels is het een aanrader om te kiezen voor elektrische fietsen, al helemaal als het buiten 35 graden is. Zo kan je net wat meer genieten van de omgeving!

Dag 6 Parco Regionale Appia Antica – Vertrek Rome

Rome was een prachtige stad om te bezoeken en als we weer wat te vieren hebben, elk jaar zijn we natuurlijk weer een jaar langer samen, gaan we er vast weer heen!

Rome Via Appia Antica
Praktische tips voor een bezoek aan Rome:
  • Sinds 1 augustus 2019 wordt onbeschaafd gedrag flink bestraft in Rome. Ga dus bijvoorbeeld niet met je broodje of ijsje zitten op de Spaanse trappen, de Trevifontein en andere monumenten. Bij monumenten mogen alleen nog flesjes water gedronken worden. De boetes lopen op van 160 tot 450 euro. Dat geld kan je beter gebruiken voor je reis. 
  • Probeer een verblijfplaats zo dicht mogelijk bij het centrum te vinden zodat je het meeste  lopend kan afleggen of makkelijk gebruik kan maken van de metro of tram. Wij waren veel afhankelijk van  bussen en die hebben ons (en Italianen die op weg waren naar hun werk, nog erger!) meerdere malen in de steek gelaten. Staat er aangegeven dat ze elk kwartier komen dan heb je soms geluk en soms sta je er een half uur of uur later nog steeds te wachten…
  • Ga avondeten in de wijk Trastevere. Hier heb je de leukste restaurantjes met heerlijk eten. Kijk vooral even waar veel Italianen zelf zitten, daar is de kwaliteit van het eten meestal het beste! 
  • Ga je vliegen? Probeer dan zo vroeg mogelijk heen, en zo laat mogelijk terug te gaan zodat je de volledige dagen in Rome benut.
  • Rome in 6 dagen vonden wij een hele mooie tijd. Mocht je deze tijd hebben en ook houden van de afwisseling tussen het bezoeken van monumenten en het pakken van terrasjes dan is het zeker een aanrader.
  • Boek je tickets voor trekpleisters als het Colosseum en Vaticaanstad al online voordat je op reis gaat. Door dit te doen hebben wij wachtrijen van meer dan 2 uur vermeden. 
Write a response

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Travel First Work Later

Made by Travel First
© Copyright 2019. All rights reserved.
Close