Praktische tips voor jouw reis naar IJsland

F-weg IJsland

Wil je op reis naar IJsland? Een goede voorbereiding is dan zeker niet onbelangrijk. IJsland staat bekend als een bestemming waar het weer van het ene op het andere moment kan om slaan en is zeker niet de goedkoopste bestemming, maar wel één waar steeds meer toeristen op afkomen. In deze blog vind je 10 praktische tips om jouw reis naar IJsland tot een succes te maken!

Boek je accommodaties ruim op tijd

Het aantal accommodaties in IJsland is beperkt. Hierdoor is het verstandig om ruim op tijd te boeken om volle accommodaties te voorkomen. Daarnaast betaal je, naarmate je dichter bij je reismoment bent, steeds meer voor dezelfde accommodatie. Wij hebben elke accommodatie geboekt via Booking.com. Dat beviel ons erg goed. Je kan via de chat communiceren met de eigenaren van de accommodatie en je kan kiezen voor de optie waarbij je tot het laatste moment gratis kan annuleren. Fijn als er onverwacht iets tussenkomt. Hou er namelijk rekening mee dat de accommodaties relatief duur zijn. Je zit al snel aan gemiddeld 180 euro per nacht per accommodatie (schoon maar simpel) in mei. 

Laagjes, laagjes, laagjes

Over het algemeen hadden wij prachtig weer. We hadden veel zon op 2 regenachtige dagen na. De (gevoels)temperatuur daarentegen verschilt gedurende de dag enorm. Dit omdat het enorm kan waaien. Wij droegen daarom verschillende laagjes. Zo hadden we altijd thermoshirts (niet alleen fijn voor kou maar, ook als het warmer is omdat het eventueel zweet afvoert) onder onze normale kleding en een waterdichte en winddichte (winter)jas. Niet alleen handig bij regenachtige dagen, maar ook bij de vele watervallen kan je aardig nat worden. Mijn partner had een goede water en windichte zomerjas aan met hieronder een vest en thermoshirt. Ikzelf had en thermoshirt, vest en een ski-jas aan zonder voering (die zijn er ook). Hierdoor waren we niet te warm gekleed, maar ook niet te koud. 

Goede schoenen is ook een must, vooral als je van plan bent langere wandelingen te maken. Daarnaast hadden wij beiden zowel spijkerbroeken als wandelbroeken mee. We liepen eigenlijk de hele tijd in onze wandelbroek. Deze drogen lekker snel en voelen enorm fijn aan tijdens het wandelen. Zelf ben ik fan van het merk Revolutionrace. Je hebt hier ook wandelbroeken die er minder als een wandelbroek uitzien, dus dat is ook wel fijn als je ze ook gebruikt om in stadjes te lopen of gewoon in Nederland tijdens het uitlaten van de hond. Oh, en een paraplu is geen aanrader. Die waait toch kapot!

Eten meenemen en kopen in IJsland

IJsland is niet alleen een prijzige bestemming qua accommodaties, ook uit eten gaan kost veel geld. Als je Tripadvisor checkt dan kan je wat goedkopere restaurants vinden maar reken erop dat je al vaak meer dan 20 euro betaald voor een simpele pizza. Wij zijn daarom ook maar 2 keer uit eten gegaan tijdens onze reis en hebben verder zelf gekookt. Hoewel er veel geadviseerd wordt om al je eten zelf mee te nemen, raad ik aan om dit beperkt te houden. Door de hoeveelheid verschillende kleding heb je al snel niet genoeg kilo’s over voor eten. Bovendien is dit ook niet helemaal nodig. Wij deden boodschappen bij de supermarkten: Bonus en Kronan, deze zijn redelijk van prijs en hier kan je een goede avondmaal  halen. Ook hebben ze hier vaak lekkere broodjes voor onderweg.  Vanuit Nederland is het wel makkelijk om bijvoorbeeld wat zakjes instant noodles mee te nemen. Het weegt niks en kan je bij elke accommodatie wel opwarmen. Snel en goedkoop eten dus! Ook hadden wij wat muesli- en proteïnerepen meegenomen voor de eerste dagen. Deze (zoals de repen van Nature Valley) waren ook te koop in de supermarkt in IJsland, net iets duurder dan in Nederland.

Koop tips: 

  • drop chocoballen. Dit klinkt niet lekker, maar het is echt een aanrader. Een echte IJslandse lekkernij. Denk aan een zak Maltesers maar dan met een inhoud van drop.
  • Pizza knodeln: een grote zak met broodjes met pizza smaak. Laag van prijs en heerlijk om tussendoor te eten.
Huurauto

Tenzij je met een georganiseerde reis gaat kan ik een huurauto 100% aanraden. Er is weinig openbaar vervoer en de hoofdwegen zijn enorm goed begaanbaar in de zomermaanden. Bedenk voor je een auto huurt of je enkel op de hoofdwegen blijft, of ook meer de binnenlanden in wil. Normale auto’s zijn namelijk niet toegestaan op F wegen. Je bent dan niet verzekerd door de verhuurmaatschappij. Wij kozen voor een 4×4 auto. Hoewel veel binnenlandse wegen door de sneeuw nog niet begaanbaar waren, wisten we vooraf dat we naar een aantal plekken wilden waar je enkel met een 4×4 kon komen. Dit was bijvoorbeeld het geval om bij de Haifoss waterval te komen en bepaalde routes op het schiereiland Sneafellsnes. Wij vinden het leuk om soms op plekjes te komen waar weinig mensen komen dus ook in het zuiden maakten wij soms omwegen via F wegen. 

Wij hebben geboekt via Alamo. Hier boeken wij altijd onze huurauto’s en dit bevalt ons erg goed. Of je nu gaat voor een normale auto of een 4×4, houdt er rekening mee dat je in ieder geval een Allrisk verzekering erbij boekt. Ook bij de normale wegen moet je soms over grind/stenen rijden richting bezienswaardigheden, waardoor je makkelijk schade kan oplopen. 

onze 4×4 huurauto
Tanken en eten

Hoewel het ons meeviel werd er gewaarschuwd voor het beperkte aantal tankstations. Het is echt niet nodig om elke keer als je er een tegenkomt te tanken, maar houdt er rekening mee dat als je een langere afstand aflegt het kan zijn dat je er niet veel tegenkomt. Sommige tankstations hebben hele winkeltjes eraan waar je wat kan kopen en zelfs kan zitten. Hier kan je voor goede prijzen lekkere broodjes halen. 

Kaarten downloaden

Door afspraken met de EU kan je vrijwel met elk telefoonabonnement genieten van internet in IJsland. Houdt er echter wel rekening mee dat je niet overal bereik hebt, vooral richting de binnenlanden. Check voor de zekerheid of ook jouw provider in mobiele data in IJsland onder je abonnement voorziet. Het kan handig zijn om vooraf Google maps kaarten op je telefoon te downloaden.  

Check de wegen

Door de grilligheid van IJsland kan het zijn dat niet alle wegen geopend zijn of dat er problemen zijn op je route. Zelfs op de Nr1 weg: de Ringroad. Dit is de grootste weg van IJsland en loopt langs de gehele kustlijn. Check daarom elke keer als je de weg op gaat of jouw route geopend is. Dit kan je makkelijk doen via Safetravel. We maakten hier graag gebruik van tijdens onze reis.

F-Weg
Lichturen 

Wij waren eind mei in IJsland. Dit betekent dat wij dus vrijwel geen donkere nacht hadden. Het heerlijke hiervan was dat wij ook in de loop van de middag even konden uitrusten bij onze accommodatie en dan tot ’s avonds laat weer op stap gingen. Een ooglapje voor een goede nachtrust kan dus wel handig zijn, want niet in elke accommodatie konden we het voor de nacht heel donker maken. 

Ga je juist in de wintermaanden? Houd er dan natuurlijk rekening mee dat je beperkte aantal uren licht hebt wat van grote invloed kan zijn op je planning. Ook doe je dan langer over dezelfde route omdat de wegen minder goed begaanbaar zijn en je hierop je snelheid moet aanpassen.

Met deze praktische tips kan je sowieso een heerlijke reis gaan maken. Heb je meer vragen dan kan je dit zeker laten weten in een reactie hieronder of lees mijn andere blogs over IJsland voor meer informatie over je ideale roadtrip door IJsland. 


Write a response

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Travel First Work Later

Made by Travel First
© Copyright 2019. All rights reserved.
Close