Normandië in 5 dagen

Ik had aardig wat overtuigingskracht nodig om mijn vriend zo ver te krijgen om in de herfstvakantie een aantal dagen door te brengen in Normandië. Als kind heeft hij al zijn zomers door gebracht in midden en zuid Frankrijk en zat zeker niet te springen toen ik vertelde dat ik graag nog een keer naar Normandië wilde gaan. En dan ook nog met de auto iets wat wij nooit doen. Auto vakanties… Hier onder kan je lezen waarom het toch echt wel de moeite waard is en dat mijn vriend het zelf uiteindelijk ook meer dan de moeite waard vond. Wij hebben een route uitgestippeld langs Honfleur, een aantal tweede wereld oorlog bezienswaardigheden, Mont Saint-Michel en veel meer. Wil je ook richting Normandië dan raad ik de herfstvakantieperiode aan, vooral omdat het overal super rustig was.

Dag 1 Honfleur – Bayeux

We vertrokken rond een uurtje of 5 in de ochtend. En kwamen rond het middaguur aan in Honfleur, een stad gelegen aan de zuidelijke oever van de monding van de Seine. De schilderachtige haven die omringt wordt door de karakteristieke smalle en vooral hoge gebouwen met prachtige gevels is niet te missen. Het is een heerlijke stad om in rond te slenteren. Er hangt een gemoedelijk sfeertje en ook in de straten achter de haven is genoeg te zien en te beleven.

haven van Honfleur Normandië Frankrijk
Schilderachtige haven van Honfleur

Door het schilderachtige karakter van Honfleur zijn hier vele kunstgalerijen en ateliers te vinden. Hier is klassieke maar ook veel hedendaagse kunst te bewonderen. In het centrum kun je ook prima een hapje eten en drankje nuttigen bij een van de vele restaurants en barretjes.

In mijn blog over Honfleur kun je lezen wat er nog meer te beleven valt in dit leuke stadje: https://travelfirst.nl/honfleur/

Na ons bezoek aan Honfleur reden we door naar de plek waar wij de aankomende dagen zouden verblijven Bayeux. Wij verbleven hier in een appartement in het centrum. Bayeux is een stad die bekend staat om een wandkleed. Ik hoor je denken oke…? hierover later meer. Nadat we een hapje hadden gegeten in een restaurantje hielden wij het voor gezien.

Dag 2 Normandy American Cemetery – Omaha Beach

De dag begon niet zo vroeg begon als dag 1, maar we zaten toch redelijk op tijd in de auto richting het Normandy American Cemetery and Memorial in Colleville-sur-Mer.

Normandy American Cemetery and Memorial in Colleville-sur-Mer.   Normandië Frankrijk

Wij zijn begonnen bij Normandy American Cemetery Visitor Center wat gratis te bezoeken is. Houd wel rekening met de ingangscontrole die je eraan doet denken alsof je een vliegveld binnen loopt. Het bezoekerscentrum wat zich grotendeels ondergrond bevind zet een goed en gedetailleerd beeld neer van Operation Overlord. Vanuit het bezoekerscentrum loop je via een mooi aangelegd parkje naar de indrukwekkende begraaf plaats. De grote hoeveelheid witte kruizen in perfect rijen staan opgesteld geven weer hoeveel (op deze plek voornamelijk Amerikaanse) soldaten hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Het is een mooie, serene en respectvolle plek die vooral op mij een diepe indruk heeft achter gelaten. Het is een plek die zeker bezocht moet worden tijdens een trip naar of door Normandië.

Normandy American Cemetery Normandië Frankrijk
Normandy American Cemetery

Naast de begraafplaats ligt Omaha Beach het strand waar de Duitsers het meeste weerstand boden tegen de verrassingsaanval van de geallieerde. Het grootste gedeelte van de hier begraven Amerikanen hebben op dit strand hun leven gelaten. Naast het bezoekers centrum ligt ook nog een andere parkeerplaats hier hebben wij de auto geparkeerd en zijn we tussen alle verdedigingsbunkers door naar beneden gelopen om nog een wandeling over het strand (Omaha Beach) te maken.

Omaha Beach Normandië Frankrijk
Omaha Beach

Naast het bezoekers centrum ligt ook nog een andere parkeerplaats hier hebben wij de auto geparkeerd en zijn we tussen alle verdedigingsbunkers door naar beneden gelopen om nog een wandeling over het strand (Omaha Beach) te maken.

Sainte -Mère-Église – Carentan

Hierna hebben wij de auto weer gepakt en zijn we door gereden naar Sainte-Mère-Église. Onderweg hebben we een stop gemaakt bij de D-Day Experience (Dead Man’s Corner museum) in Carentan Dit is een museum over de Amerikaanse luchtlandingstroepen waar je ook een expositie over de Duitse luchtlandingstroepen kan vinden. Verder vind je hier een giftshop met veel replica’s van tweede wereld oorlog maar er zijn ook genoeg originele spullen uit die tijd te koop. Ook kan je een vlucht in de C47 Douglas Dakota Simulator meemaken met daar aan voorafgaand een bijbehorende briefing. Erg leuk gedaan. Sinds 2019 is hier ook een 3D bioscoop ervaring waar je een 36 minuten lange documentaire kunt bekijken. Dit is een wat moderner museum wat vooral inspeelt op de beleving.

Sainte-Mère-Église is toch wel de plek van één van de meest bekende D-Day verhalen. De plek waar paratroeper John Steel op 6 juni 1944 tijdens zijn landing met zijn parachute vast bleef hangen aan de kerktoren. En dit terwijl Duitse soldaten hun geweren leegschoten op de Amerikaanse parachutisten die uit de lucht neerdaalden. Hij werd uiteindelijk alleen maar in zijn voet geraakt maar liet zichzelf twee uur lang bewegingsloos aan de kerktoren hangen en deed alsof hij dood was. Hij werd uiteindelijk gevangengenomen door de Duitser die hem ook naar beneden had gehaald. Succesvol was dat niet want hij wist te ontsnappen en overleefde de oorlog. Nu hangt er een pop met een parachute aan de kerktoren om dit verhaal in leven te houden.

kerk Sainte -Mère-Église  Normandië  John Steel
Kerk van Sainte – Mère-Église

Aan de andere kant van het plein ligt het Airborne museum, een interactief museum waar je aan de hand van een tablet rondgeleid wordt . Dit heeft in mijn ogen zowel voor- als nadelen. Je krijgt extra informatie en voor kinderen is het erg leuk om de schatten in de verschillende ruimtes te vinden. Het nadeel is dat je erg gefocust bent op de tablet en daardoor minder mee krijgt van alles wat er om je heen staat. De collectie van het museum was van een zeer hoog niveau en je kan hier onder andere verschillende vliegtuigen en andere voertuigen zien. Dit maakt het museum zonder tablet ook zeker interessant genoeg voor een bezoek. Dit is dan ook zeker aan te raden.

Dag 3 Mont Saint-Michel

Vandaag lieten we al de 2e wereldoorlog bezienswaardigheden achter ons en stapten we alweer vroeg in de auto richting Le Mont-Saint-Michel.

Wat vroeger een getijdeneiland was is nu de hele dag door bereikbaar door de aangelegde brug. We hadden van tevoren de horrorverhalen gelezen over de gigantische drukte op het eiland, jaarlijks bezoeken een slordige 3.5 miljoen toeristen Mont-Saint-Michel, dus we hielden ons hart vast toen we aansloten in de rij voor de parkeerplaats. We konden zowaar door rijden naar de aller voorste parkeerplaats en met de neus tegen de dijk aan parkeren. Ideaal die herfstvakantie!

Mont Saint-Michel Normandië Frankrijk

Je kan ervoor kiezen om de gratis shuttlebus te nemen, deze vertrekt vanaf het bezoekerscentrum en deze rijdt je in 12 minuten tot op 350 meter afstand van de stadsmuur. Wij hebben er voor gekozen om te wandelen, je doet hier ongeveer 40 minuten over.

Uitzicht vanaf het klooster van Mont Saint-Michel  Normandië Frankrijk
Uitzicht vanaf het klooster van Mont Saint-Michel

Op het eiland is het aardig naar boven klimmen. De straten zijn stijl en er zijn veel trappen, maar dit is zeker de moeite waard. Het is een sfeervol eiland met veel knusse straatjes en gangetjes. We hebben wat rondgewandeld en genoten van het uitzicht over de baai. Hierna zijn we door geklommen naar de abdij die zich boven op het eiland bevindt. De abdij kun je tegen betaling bezoeken. Wij kozen er voor om er ook een audiotour bij te nemen. We hadden geluk en konden zelfs een stukje van de mis meepakken die door de monniken die in de abdij wonen verzorgd wordt. En na een dag rondlopen op het eiland vonden wij het toch wel fijn dat we met de shuttlebus terug konden rijden naar de parkeerplaats.

In mijn blog over Mont Saint-Michel kun je wat uitgebreider lezen wat er te doen is op het eiland: https://travelfirst.nl/een-dag-op-het-eiland-mont-saint-michel/

Dag 4 Caen – Bayeux

Kasteel van Caen

Dit was helaas qua weer een beetje een druilige dag. Wij zijn in de ochtend naar Caen gereden, dit is een van de grotere steden in Normandië. Hier hebben wij het Kasteel van Caen bezocht. Dit kasteel bevind zich midden in het centrum, en is vrij toegankelijk. Vanaf de kasteel muren heb je een mooi uitzicht over de stad Caen. Binnen de kasteelmuren vind je het Museum of Fine Arts of Caen en het Museum of Normandy. Nadat wij het Museum over Normandië (wat wij beide wel oké vonden maar niet geweldig) hadden bezocht zijn we het centrum in gelopen. Na wat gewinkeld te hebben, prima te hebben geluncht en heerlijk te zijn nat geregend hadden besloten we om Caen achter ons te laten.

Wij hadden ervoor gekozen om tijdens onze trip te overnachten in Bayeux een stad die redelijk centraal in Normandië ligt en die vooral bekendstaat om hun wandkleed waar ik het al eerder over had. Ook wij besloten maar eens een kijkje te nemen wat er nu zo bijzonder kon zijn aan een wandkleed. 

Het Tapijt van Bayeux is een 70 meter lang borduurwerk, het is een van de bekendste kunstwerken uit de middeleeuwen. Het geeft de verovering van Engeland in 1066 weer, de strijd tussen de Normandische hertog Willem de Veroveraar en de graaf van Wessex Harrold II. Beide maakte aanspraak op de Engelse troon. Het verhaal doet ook echt aan als een Middeleeuwse Game of Thrones. Het tapijt werd gebruikt als een soort stripboek om door Engeland te gaan en verschillende dorpen en steden op de hoogte te brengen over de verovering van Engeland en de hieraan voorafgaande strijd. Het tapijt hangt achter een glazen wand. Door zijn leeftijd van meer dan 950 jaar is het zeer kwetsbaar, maar is het nog in zeer goede staat. In het museum krijg je een audiotour mee die de verhalen bij de geborduurde afbeeldingen verteld.

Dag 5 Op naar huis

Nadat wij de kofferbak voor de laatste keer vol geladen hadden met flessen wijn en cider zijn wij weer terug gereden naar Nederland. Normandië is een plek met mooie natuur, vriendelijke Fransen en een rijke historie. Mocht je nog op zoek zijn naar een kort uitstapje in het buitenland dan kunnen we je Normandië van harte aanbevelen.

Tijd om naar huis te gaan.

Praktische tips

  • Houd er rekening mee dat voordat je, Normandië bereikt je aardig wat tolwegen tegen komt. De tolkosten (péage) bedragen ca. € 28,- vanaf Utrecht tot midden Normandië. Het oversteken van de Seine kan via twee bruggen in Normandië: de Pont de Normandië (tol € 5.40) en de Pont de Tancarville (tol € 2,60) 
  •  De tol kan cash betaald worden, maar wij baalden er achteraf van dat wij onze creditcard niet mee hadden genomen. Dat scheelde een boel gedoe met losse euro’s. Neem dus je creditcard mee!
  • Mocht je Mont Saint Michel willen bezoeken probeer dit dan op een door de weekse dag te doen. Het is dan een stuk rustiger dan in het weekend.  
  • Kir Normand is het aperitiefje van Normandië en onze favoriet. Het is een cocktail van appelcider afkomstig uit Normandië, kersen likeur (Crème de Cassis) en een klein beetje Calvados
Write a response

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Travel First Work Later

Made by Travel First
© Copyright 2019. All rights reserved.
Close