New York City in 1 dag

New York is een stad waar genoeg te beleven en te zien is om je dagen lang te kunnen vermaken. Mocht je echter beperkte tijd hebben, bijvoorbeeld omdat je op doorreis bent, sla New York City dan zeker niet over! In 2009 ben ik voor het eerst meerdere dagen  in New York City geweest. En in 2018 kreeg ik de kans om de stad opnieuw te bezoeken al was het maar voor een paar uur. In deze blog beschrijf ik hoe ik deze dag in 2018 heb in gevuld, wat je misschien kan gebruiken voor je eigen trip! In een volgend blog zal ik veel meer dingen beschrijven die zeker ook de moeite waard zijn om te doen, voor als je wat meer tijd hebt.

Skyline Mid Town NYC
Mid Town vanaf de Ferry

Ik was voor mijn werk in de staat New York en kreeg daar de uitnodiging van een collega die mij een middag/ avond mee wilde nemen naar New York City. Die uitnodiging kon ik natuurlijk niet afslaan, omdat wij maar een aantal uur hadden vroeg hij of ik van te voren wilde na denken wat ik echt wilde zien zodat hij een planning kon maken. Omdat ik er 2009 ook al geweest was, wist ik wat ik kon verwachten en wat ik (nogmaals) wilde zien. Na in de ochtend een paar uur gewerkt te hebben zijn we naar Weehawken in New Jersey gereden waar om rond 12:00 Ferry te nemen naar de Midtown Terminal in Manhattan. Vanuit hier hebben we de bus genomen naar de 9/11 Memorial and Museum.

New York
9/11 Memorial. Helaas stonden de fonteinen door de vorst uit.

National September 11 Memorial & Museum

Op de plek waar voorheen de 2 torens van het Word Trade Center stonden is nu een prachtige herdenkingsplek te vinden. Met in het midden 2 grote bassins in de grond waar water in stroomt waarop de rand alle namen van de slachtoffers staan, de bassins bevinden zich op de plekken waar vroeger de Twin Towers stonden. Het 9/11 museum bevind zich onder deze herdenkingsplek. Een toegangskaartje kost $24 en geeft je toegang tot een indrukwekkend en aangrijpend museum.

New York
24 meter lange stukken staal die de basis vormde van het WTC

Het museum is ruimtelijk opgezet, het eerste wat opvalt bij binnenkomst zijn de 24 meter lange stukken staal die de basis vormde van het originele World Trade Center. Na de eerste afdaling van 4 meter kom je bij een uitkijk punt over de grote zaal. Hier zie je rechts een grote bak in de luchthangen, dit is de bak waar de fontein van 9/11 memorial in zit. Ook is de buitenwand van de oude toren te zien. Daal je nog verder af dan kom je een groot stuk verwrongen staal tegen wat zich vroeger bevond op de 93e tot 99e verdieping precies de plek waar het eerste vliegtuig zich in de toren heeft geboord. Onder de fontein bak van de voormalige zuidelijke toren stond is een ruimte te vinden met biografieën van de meer dan 3000 mensen die bij deze aanslag hun leven hebben gelaten. Je kunt hier luisteren naar verhalen over de personen en hun familiefoto’s zien. Loop je richting de noord toren dan kom je een compleet vernielde ladderwagen van de brandweer tegen, en de communicatieantenne die boven op het dak van de toren heeft gestaan die de verwoestende kracht van deze dag laten zien.

De meest indrukwekkende ruimte vond ik de ruimte over de aanslagen zelf. Hier mogen geen foto’s en geluidsopnamen gemaakt worden. Je beleeft hier de gehele dag opnieuw aan de hand van foto’s, beeld- en geluidsopnames. Vooral de afscheidstelefoontjes vanuit de vliegtuigen en de torens gaan door merg en been. Ook zijn er speciale nissen die als zeer schokkend ervaren kunnen worden deze worden duidelijk aangegeven en  kunnen overgeslagen worden.

New York
Verwoeste ladderwagen

Het is een indrukwekkend museum wat een blijvende indruk op je achterlaat over een. Er heerst ook een serene stilte en de bezoekers praten op een fluistertoon met elkaar. Het is zeker een plek die bezocht moet worden tijdens een bezoek aan New York City. De prijs is niet mals maar er is genoeg materiaal om een aantal uur in het museum te verblijven. Een tip is wel om de entree kaarten van tevoren online te bestellen de wachtrijen zijn erg lang. https://www.911memorial.org/visit/visit-museum-1 En houdt ook rekening met een stevige  ingangscontrole. Grote rugzakken en tassen dienen in aanwezige kluisjes te worden gedaan.

Vanaf het  9/11 Memorial en Museum is het een kleine wandeling van 1 km naar Battery Park waar je een goed uitzicht hebt op het vrijheidsbeeld. Vanuit hier vertrekken ook de ferry’s voor een bezoek aan het vrijheidsbeeld en Ellis Island.

Times Square

Vanaf het 9/11 memorial en museum hebben wij de metro genomen vanuit het compleet nieuw opgebouwde metro station Word Trade Center naar Times Square. Times Square had ik in 2009 ook bezocht, maar je kan er niet omheen als je in New York bent. Je moet er toch even overheen lopen! Vandaar dat het ook de meeste bezochte plek van Manhattan is. Het plein is omringt door tientallen gigantische felle LED schermen, ook zijn er veel souvenirwinkels en winkels en restaurants van de grote ketens te vinden. Verder stikt het hier van de straatartiesten, je kijkt je ogen uit. Ik heb hier een aantal souvenirs gekocht waarna we zijn door gelopen naar het restaurant waar ik al jaren naar uit keek voor het avond eten.

New York Times Square

Pio Pio is een Peruviaans restaurant met verschillende vestigingen in New York. De Matador Combo met hun beroemde groene Aji Verde saus is echt een aanrader! Wij hebben de vestiging Pio Pio 8 bezocht nadat we eerst 3 keer langs de deur waren gelopen. Het is zeker geen restaurant met uitbundige reclame aan de gevel.

Rockefeller Center, Top of the Rock

Na het eten zijn we lopend (een wandeling van een kleine 2 kilometer) naar Rockefeller Center gegaan om het uitkijk punt Top of the Rock te bezoeken. In 2009 heb ik zowel het Empire State Building als Top of the Rock bezocht, maar omdat wij nu niet genoeg tijd hadden om beide te bezoeken heb ik gekozen voor Rockefeller Center. Het geeft een indrukwekkend uitzicht over Manhattan, Central Park en het (in de avond) prachtig verlichte Empire State Building. Het is niet het hoogste gebouw, maar het uitzicht is geweldig! Er zijn 3 uitkijk niveaus waarvan de bovenste 2 niveaus geen glazen wanden ervoor hebben, waardoor je geweldige foto’s kan maken. Na enige tijd van het uitzicht te hebben genoten zijn we terug gelopen naar de ferry die ons terug bracht naar de auto. Rond 21:00 zijn we in de auto gestapt om New York City achter ons te laten.

Empire State Building.
Uitzicht op het Empire State Building.

Ondanks dat ik maar 9 uur heb door gebracht op Manhattan voelde het vele malen langer. En heb je een aantal uur over breng ze daar dan zeker door! Het is een stad die indrukwekkend blijft hoe vaak je er ook geweest bent!

Write a response

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Travel First Work Later

Made by Travel First
© Copyright 2019. All rights reserved.
Close