Ik ga op reis en ik neem mee: (g)een jetlag!

Vakantie! Maak je verre vliegreizen om vakantie te vieren of voor je werk? Dan heb je er vast al wel last van gehad: jetlags… Nu is de titel lekker verwarrend: voorkomen lukt je niet, maar ik heb wel een aantal tips om de symptomen van je jetlag zoveel mogelijk te verminderen.

Oorzaak en symptomen

Tijdens je vliegreis passeer je verschillende tijdzones waardoor je slaapritme verstoort raakt. Jouw eigen klok komt niet overeen met die van de plaats van bestemming. Je hebt vooral last bij vluchten van het westen naar het oosten omdat je dan vooruit in de tijd gaat en afhankelijk van je bestemming bijna een dag mist. 

Waar je precies last van hebt verschilt van persoon tot persoon. Zo kan ik niet in slaap vallen of ben ik wat chagrijniger dan ik zou moeten zijn. Andere symptomen zijn:

  • Vermoeidheid;
  • Sufheid, misselijkheid, hoofdpijn;
  • Concentratieproblemen;
  • Verminderde eetlust.

En nu?

Gelukkig zijn er wat trucjes om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken. 

Drink!

Water, water en water. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Water is voor veel dingen een keyword natuurlijk, maar ook voor jetlags! Vermijd cafeïne en alcohol zowel voor als tijdens je vlucht want door alcohol droog je uit en cafeïne zorgt er natuurlijk voor dat je niet kan slapen. Water kan je helpen fris te blijven. Pak dus elke keer drinken aan als de stewardess langs komt en neem een extra flesje water mee.

Beweeg!

Nu denk je misschien, wat een vreselijke tip dat water drinken, dan moet ik veel vaker naar de wc. Dat is juist heel goed. Beweging is direct mijn volgende tip. De hele vlucht op je plek blijven zitten is slecht voor je bloedsomloop. Door niet te bewegen vergroot je zelfs de kans op een trombose en bovendien word je hier stijf van. Loop dus een rondje of ga even in het gangpad of bij de keuken staan en ga net wat vaker naar de wc. 

Je slaapritme

Mocht de mogelijkheid zich voordoen dan is het aan te raden om in de dagen voor je vlucht al je slaapritme aan te passen. Vlieg je naar het oosten, ga dan wat eerder slapen en ga je naar het westen stel dan je slaapritme wat uit. Je lichaam zal zich na je vlucht sneller aanpassen aan je nieuwe slaapritme. 

In het vliegtuig word al direct rekening gehouden met de lokale tijd van je bestemming. Zo worden de maaltijden op de nieuwe tijden opgediend en worden de ramen verduisterd ondanks dat het buiten licht is. Mocht dit het geval zijn en gaat het vliegtuig op nachtstand probeer dan wat slaap mee te pakken. Het kan aan boord van een vliegtuig vaak rumoerig zijn omdat je met veel mensen in een kleine ruimte zit. Oordopjes, een slaapmasker, een noise canceling koptelefoon en een kussentje en dekentje kunnen meehelpen zodat je misschien toch nog wat rust kan pakken.

Binnenkant vliegtuig kussens

Kom je na een lange vlucht moe aan op je bestemming en moet je nog een aantal uren doorbrengen totdat het ’s avonds laat is? Kruip dan niet in bed ook al is het nog zo aanlokkelijk. Ga er juist even op uit, verken bijvoorbeeld de omgeving of doe een drankje in de hotellobby. 

Word je alsnog te vroeg wakker (wat mij weleens overkomt), probeer dan toch te blijven liggen tot het een fatsoenlijkere tijd is om uit bed te gaan. Lukt slapen echt niet meer dan kan je die tijd mooi gebruiken om je bestemming net wat eerder te ontdekken. Zo heb ik al van meerdere zonsopgangen kunnen genieten die ik anders slapend oversloeg… 

Genoeg dus om je jetlag zoveel mogelijk te verminderen. Laat een jetlag je niet weerhouden van het maken van een gave reis, want die ongemakken verdwijnen als sneeuw als de zon als je eenmaal bent waar je wilt zijn! 

Write a response

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Travel First Work Later

Made by Travel First
© Copyright 2019. All rights reserved.
Close