Great Ocean Road – De Ultieme Roadtrip

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Great Ocean Road is een weg van 240 kilometer langs zuidwest kust van Australië. En zoals de naam al zegt het is een geweldige route om te rijden. Misschien zelfs wel de mooiste ter wereld! Met aan de ene kant de oceaan met de stranden en aan de andere kant groene heuvels. En onderweg zijn er genoeg bezienswaardigheden en leuke plaatsjes om te stoppen en rond te kijken. De weg is qua afstand in 1 dag te rijden maar mocht je optimaal willen genieten van alles dan zal ik toch wel 2 of 3 dagen de tijd nemen.

Een stukje terug in de tijd

Tijdens de eerste wereldoorlog vochten er duizenden Australiërs mee aan de kant van de Britten. Bij thuiskomst zijn rond de 3000 militairen tegen een vergoeding begonnen met de bouw van de Great Ocean Road als oorlogsmonument voor hun medestrijders die het leven hebben gelaten in deze oorlog. De bouw begon op 19 september 1919 doordat het een zware omgeving was werd er gemiddeld 3 kilometer per maand aangelegd. In 1932 is de weg wat tevens het grootse oorlogsmonument ter wereld is geopend.

Great Ocean Road Memorial Arch.
Tevens het begin van de weg. Great Ocean Road Australië
Great Ocean Road Memorial Arch. Tevens het begin van de weg.

On the Road

Torquay

Torquay is het beginpunt van de Great Ocean Road, gelegen op een kleine 100km afstand van Melbourne. Het een klein relaxed kuststadje dat bekend staat om zijn uitmuntende surfstranden. Van over de hele wereld komen surfers hier naartoe om wat golven te pakken. Ook kan je hier prachtige strandwandelingen maken.

Strand beach van Torquay Great Ocean Road Australië
Strand van Torquay
Lorne

Lorne is een typisch Australisch kustplaatsje waar het strand centraal staat Hier kan prima gezwommen worden en in de zomer zijn er lifeguards aanwezig. Langs de weg bij het strand zijn er genoeg leuke restaurantjes en winkeltjes. Als je hier iets verder het land intrekt zit je bijna gelijk in het regenwoud. Hier zijn een groot aantal mooie hikes te vinden. Op een klein kwartiertje rijden van Lorne vind je de hike naar de Eskine Falls. De watervallen die verborgen liggen in dichte bossen storten zich hier bijna 40 meter naar beneden.

Eskine Falls waterval Great Ocean Road Australië
 Eskine Falls
Apollo Bay

De 40 km tussen Lorne en Apollo Bay is misschien wel het mooiste stuk van de Great Ocean Road. Je rijdt hier direct aan de kust wat prachtige uitzichten oplevert. Apollo Bay is een sfeervol kustplaatje met rustige stranden. Je kan hier heerlijk langs de winkeltjes struinen en prima een hapje eten met uitzicht op de oceaan. Dit is tevens het startpunt van de Great Ocean walk: een 8 daagse hike van 104 km die eindigt bij de 12 Apostels

Great Otway National Park

Na Apollo Bay verlaat de weg even de kustlijn om landinwaarts te trekken. De schoonheid van de omgeving wordt er zeker niet minder om. Hier vind je onder andere Maits Rest Rainforest walk en Great Otway National Park. Het nationale park is begroeid met eucalyptusbossen en laat dat nu net de leefomgeving zijn van koala’s! Deze kom je hier ook tegen en met wat geluk kan je ze zelfs vanuit je auto al zien zitten. Als je de Lighthouse Road afrijdt kom je uit bij Cape Otway Lightstation. Tegen betaling kan je de vuurtoren beklimmen en de bijbehorende gebouwen bezoeken. Het is een mooi uitzicht, maar de prijs is stevig.

Cape Otway lighthouse vuurtoren Great Ocean Road Australië
Cape Otway lighthouse
Shipwreck Coast

Bij Princetown komt de weg weer bij de kust uit. Van Princetown tot iets voorbij Port Cambell staat de kust vooral bekend als Shipwreck Coast. Meer dan 80 schepen zijn hier over de jaren heen vergaan. Door dat de kust hier zo ruig is vind je ook de beroemde iconen van de Great Ocean Road the Twelve Apostels, Lord Ard Gorge, de London Arch en de Grotto.

Shipwreck coast loch ard gorge uitkijk punt Great Ocean Road Australië
Shipwreck Coast het Loch Ard Gorge uitkijk punt
Twelve Apostles

Deze rotsen zijn van kalkzandsteen en zijn door de eeuwen heen gevormd door constante erosie door het natuurgeweld van water en wind. De acht stenen giganten zijn goed zichtbaar vanaf het uitkijkplatform maar ook vanaf het strand is het uitzicht indrukkend te noemen. Er zijn acht rotsen i.p.v. de twaalf die in de naam genoemd worden, vroeger luide de naam Sow and Piglets maar uit commercieel oogpunt is het veranderd in de Twelve Apostles (ondanks dat er nooit twaalf gestaan hebben). Mocht je in de gelegenheid zijn om hier een zonsondergang mee te maken, doe dit dan zeker!

Twelve Apostles Great ocean road look out Great Ocean Road Australië
Twelve Apostles
London Arch

Voor 1990 was London Arch bekend als London Bridge want het had een grote gelijkenis met zijn naamgenoot in hartje London. Maar in 1990 heeft de erosie het jarenlange gevecht gewonnen en is een groot deel van de natuurlijke brug ingestort. Op het moment van instorten waren er 2 toeristen aanwezig op het nu nog staande deel. Deze waren gelukkig ongedeerd maar moesten wel een paar uur wachten op een helikopter om ze aan land te brengen.

London Arch voorheen bekend als London Bridge Great Ocean Road Australië
London Arch

Koala tips

Ben je voor koala’s naar Australië gekomen dan moet je Kennett River zeker niet overslaan. Hier huisvest zich een de grootste populaties koala’s in heel Australië. Als je Kennett River binnenkomt sla dan af richting Kennett River Holiday Park. Achter dit park loopt een weg naar links. Als je hier stapvoets rijdt en zo min mogelijk geluid maakt is er een grote kans dat je ze ziet zitten. Kijk goed naar de grotere takken van de bomen, deze gebruiken ze vaak als slaap plek. Als je een koala spot kijk dan nog even goed rond of je nog anderen ziet. Vaak zit er aan de andere kant van de boom nog een.

Mocht het je niet lukken om ze zelf te vinden kijk dan rond voor grote groepen toeristen die met hun camera naar boven gericht onder een boom staan. Succes verzekerd! Buiten Kennet River zijn koala’s ook veel te zien langs de Lighthouse Roas in Great Otway National park. Maar wees je er wel bewust van dat het om wilde dieren gaat, die zeer gevoelig zijn voor stress. Een foto maken kan prima maar laat ze verder vooral met rust.

Mijn route

Ik begon mijn Great Ocean Road-trip in Melbourne. Hier heb ik een auto gehuurd. Omdat ik wat later in de middag in Melbourne aankwam ben ik de eerste dag alleen maar tot Torquary gereden. De volgende nacht 2 nachten heb ik door gebracht Apollo Bay. Wat een mooie centrale ligging heeft aangezien ik ook weer terug zou keren naar Melbourne. Mocht je haast hebben om terug te keren naar Melbourne dan kan je vanaf Apollo Bay ook provinciale weg nemen naar Melbourne i.p.v. de toeristische route terug te rijden.

Twelve apostles Great Ocean Road Australië
Stevig briesje bij de Twelve Apostles
Close

Travel First Work Later

Made by Travel First
© Copyright 2019. All rights reserved.
Close