Funchal, de hoofdstad van Madeira

 Als je aan Portugal denkt dan denk je waarschijnlijk niet gelijk aan een eiland in de Atlantische Oceaan ongeveer 700km ten westen van Afrika. Toch is het eiland Madeira zeker een stuk Portugal en wat voor een stuk! In hetlatere blogs kan je meer lezen over het hele eiland. Maar nu zal ik vooral vetellen wat er allemaal te beleven valt in de hoofdstad Funchal. Ongeveer twee derde van de bevolking van Madeira woont in Funchal, iets meer dan 100.000 inwoners. Verwacht dan ook geen grote wereldstad zoals Parijs of Barcelona, maar een knusse stad met een rijke historie en vooral veel charme. Funchal mag dan ook zeker niet worden overgeslagen tijdens een bezoek aan Madeira.

De haven

Funchal is een kustplaats met een grote haven, hier meren soms zelfs meerdere cruiseschepen per dag aan voor een bezoek aan de stad. Het is een indrukwekkend gezicht om ze tijdens een wandeling langs de boulevard te zien liggen. Ook heb je vanaf de boulevard een goed uitzicht op de haven voor plezierboten, waar je ook verschillende boot tripjes boeken. Een in het opspringende boot in deze haven is toch wel de replica van de Santa Maria. Het vlaggenschip waar Christoffel Columbus in 1492 Amerika mee ontdekte. Columbus heeft zelf nog een aantal jaar op het eiland Madeira en het naastgelegen eiland Porto Santo gewoond. Ook met deze replica kunnen 2 keer per dag boottipjes gemaakt worden waar je met geluk zelfs dolfijnen kan spotten. Langs de boulevard die zo’n 1.5 kilometer lang is, zijn verschillende winkeltjes, restaurants en ijskraampjes te vinden. De boulevard loopt vanaf de haven tot aan het oude okergeel gekleurde fort São Tiago. Tijdens het Atlantic festival wordt op de uitstekende pier elke zaterdag avond in juni een spectaculaire vuurwerkwedstrijd op muziek gehouden, vanaf de boulevard heb je hier een goed uitzicht op.

Fortaleze de São Tiago

Aan het einde van de boulevard ligt het oude. In 1614 gebouwde fort São Tiago wat het rijke Funchal moest beschermen tegen de aanvallen van piraten en andere ongewenste indringers. Door de oker gele kleur zie je het fort al van ver af liggen. Je kan het fort tegen betaling van €3,- per persoon bezoeken. De meeste ruimtes in het fort zijn echter afgesloten voor het publiek, wel kan je een kijkje nemen op de buitenplaatsen en is er in enkele zalen een foto-expositie te zien over de archeologische opgravingen bij het fort.

Fort Madeira Funchal

Het oude gedeelte

De stad Funchal bestaat uit twee delen een nieuwer moderner gedeelte met wat grotere winkels, en het oudere gedeelte wat zeker niet overgeslagen mag worden. Het oude gedeelte bestaat uit smalle straatjes, met kleine huisjes en de typisch Portugese zwart grijze steentjes op straat. Ondanks dat er veel van de oude kleine pandjes leeg staan oogt het levendig omdat alle dichte deuren beschilderd zijn met mooie en eigenzinnige kunstwerken. Dit maakt de straatjes erg sfeervol. Een goed voorbeeld is de Rue de Santa Maria hier vind je vele restaurants en barretjes met bijbehorende terrasje waar je kan genieten van de lokale specialiteiten en een heerlijk glaasje Poncha kan nuttigen.

Mercado dos Lavradores

Mercado dos Lavradores is het overdekte markt gebouw van Funchal. Op deze markt kan je terecht voor zeer uiteenlopende producten afkomstig van Madeira en de wateren er omheen. Niet te missen is de vishal, hier zie je de lelijke scabbard (zwarte haarstaart) vis liggen die op het eiland gegeten wordt met passievrucht of banaan. Ook zijn er veel tonijnen en zwaardvissen te zien en te koop. In de aangrenzende hal vind je veel bloemen en fruit. De marktkramen zijn overvol bepakt en dit geeft een prachtig kleurrijk aanzien, een echte toeristentrekker. Overal krijg je stukjes fruit aangeboden om te proeven. Mocht je overgehaald worden om wat te kopen vergeet dan niet dat ze hier ook toeristen prijzen rekenen, en dat de prijs dus nog wel eens tegen kan vallen. Toch is de markt zeker een bezoekje waard en is het leuk om de diversiteit te zien van wat Madeira allemaal te bieden heeft. Bezoek de markt echter wel in de ochtend, dan is het aanbod van producten het grootst.

Markt Madeira Funchal

Monte

Vanuit Funchal kan er een uitstapje gemaakt worden naar het hoger gelegen Monte. Dit kan je doen over de weg per auto of per bus maar de leukste manier is toch wel per kabelbaan. Deze vertrekt bij de boulevard en geeft je een schitterend uitzicht op de baai en de stad.

In Monte vind je één van de belangrijkste kerken van het eiland: de Igreja de Nossa Senhora do Monte. Deze kerk is gebouwd in 1470 en al jaren een bedevaartoord is voor pelgrims. Deze pelgrims komen hier om het Mariabeeld te aanbidden. In de zijkapel is de graftombe van Keizer Karel I te vinden, de laatste keizer van Oostenrijk die voor zijn dood verbannen was naar Madeira.

Ook in Monte vind je het Jardim Tropical Monte Palace, hier is een grote collectie van exotische planten afkomstig van alle werelddelen te vinden.

Sleetje rijden

Heb je de kabelbaan na één keer wel gezien dan kun je ervoor kiezen om de terugweg naar Funchal af te leggen met een Carros de Cesto. Dit is een rietenmand op houten skilatten waar je onder deskundige begeleiding van twee Carreiros met een beste snelheid over de openbare weg naar het 2 kilometer lager gelegen Livramento een voorstad van Monte toe glijdt. Vroeger werd op deze manier de wijnoogst naar beneden gebracht, tegenwoordig zijn het de toeristen die naar beneden gebracht worden…Het is dan ook zeker niet goedkoop voor een rit van 10 minuten. Vanaf het bordes van de kerk heb je een goed uitzicht bovenop het vertrek punt, en als je iets verder de straat naar beneden loopt zie je de sleeën voorbij glijden. Het kijken is alleen al de moeite waard.

Monte Funchal Madeira
Botanische tuin

Vanuit Monte kan er nog een kabelbaan genomen worden naar het wat verderop gelegen Jardim Botănico da Madeira, een botanische tuin. Je kan beneden bij het opstappunt van de kabelbaan een combi-ticket boeken om zowel Monte als de botanische tuin verderop te bezoeken. Het is sterk seizoen afhankelijk wanneer de tuin in bloei staan. Wij waren er begin juni en het viel ons persoonlijk erg tegen. Tijdens een autoritje over het eiland zagen we in de berm meer in bloei staan dan in de botanische tuin. Wel mooi was het grote terras met rode en gele planten in verschillende motieven en met op de achtergrond een mooi uitzicht over Funchal.

Jardim Botănico da Madeira Funchal

Cristiano Ronaldo

Je bent er groot fan van of je vindt het niks. Op Madeira zijn ze groot fan van hun sterspeler die afkomstig is uit Funchal en hier tot zijn 12e heeft gewoond. Op Madeira ontkom je dan ook niet aan de volksheld, het begint al met de aankomst sinds 2017 heet het vliegveld officieel Aeroporto Internacional da Madeira Cristiano Ronaldo. Verder kan je een bezoek brengen aan het CR7 museum waar je je hart kan ophalen aan allerlei voetbalparafernalia: gouden bekers, gebruikte voetbal schoenen en ga zo maar door. Boven het museum kun je overnachten in het Pestana CR7 hotel, waar er kunstgras als vloerbedekking in de gangen ligt. En bij elke souvenirwinkel die je binnenloopt ligt er in elke hoek wel iets waar zijn afbeelding op staat. Gelukkig is deze liefde geheel wederzijds en grijpt Cristiano Ronaldo elke kans om zijn eiland te promoten richting de buitenwereld.

Tips

  • Madeira is een compact eiland wat inhoudt dat je vanuit elke stad op Maderia Funchal prima kan bezoeken.
  • Kom je bijna aan op Madeira? Kijk dan vlak voor de landing uit het raampje van het vliegtuig. Het vliegveld van Funchal is spectaculair aangelegd op hoge palen. Met de oceaan zowel aan het begin als aan het einde van de landingsbaan.
  • Bezoek je Funchal met je huurauto? Wij hebben gebruik gemaakt van de parkeergarages Parking Plaza CR7 gelegen bij de haven en Parking Garage Funchal. Deze garage je kan vinden naast de kabelbaan die naar Monte gaat en vlak bij het oude gedeelte van Funchal.
  • Restaurant tip: Je denk bij Madeira waarschijnlijk niet gelijk aan de Cubaanse keuken. Maar het restaurant MadCuba is zeker een aanrader. Het is een klein restaurant met een terras in een sfeervol steegje. De kaart is eenvoudig met maar 4 verschillende gerechten, maar de prijs zeer aantrekkelijk. Je hebt al een vol bord eten voor €7,-. Ook is er een uitgebreide cocktailkaart en dagelijks een happy hour. Wij hebben hier twee avonden heerlijk gegeten.
Schapenscheerders in Monte
Write a response

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Travel First Work Later

Made by Travel First
© Copyright 2019. All rights reserved.
Close