Een dagje Venetië

Tijdens mijn vakantie met mijn vriend aan het Gardameer hebben we een uitstapje gemaakt naar Venetië. We waren hier allebei nog nooit geweest en het stond hoog op onze lijst. Vanaf Lazise, gelegen aan het Gardameer, is het ongeveer een uur en drie kwartier rijden wat prima te doen is. Een dagje Venetië dus!

Wij zaten in het naseizoen dus de echte drukte hebben we niet meegekregen maar het was nog flink druk, met name bij de bekende plekken zoals het San Marco plein. Ik raad dan ook aan om echt in het voor- of naseizoen Venetië te leren kennen. Venetië in één dag bezoeken is goed te doen, maar je moet dan wel goed weten wat je wilt zien. Wij hebben vooraf uitgezocht wat we echt wilden zien en hebben hiervan een wandelroute gemaakt. 

Parkeren 

Ben je met de auto dan moet je natuurlijk je auto ergens kwijt. In Venetië zelf is dit niet mogelijk. Je kan je auto in de voorstad Mestre parkeren, dichtbij het station. Vanaf daar kan je de trein of bus naar Venetië nemen. Een duurdere parkeerplaats is op het eiland Tronchetto, dichtbij Venetië. Voor het eerste uur betaal je 3 euro, het tweede uur het dubbele tarief en voor 3 uur betaal je 11 euro. Hierna komende kosten op 21 euro voor de gehele dag. Omdat je Venetië eigenlijk niet in 3 uur kan zien moet je dus rekenen op 21 euro voor een dagje Venetië. 

Het leuke aan Tonchetto is wel dat je vanaf hier de Vaporetto, een waterbus, kan nemen richting het centrum waarbij je onderweg al gave gebouwen te zien krijgt. Je kan voor de Vaporetto een dagticket voor 20 euro kopen zodat je overal in Venetië op en af kan stappen. Mocht je de Vaporetto enkel gebruiken om heen en terug te varen dan kan je ook uit met twee enkeltjes van 7,50 euro. Ik het aanraden om zoveel mogelijk te lopen omdat je juist dan de kleine steegjes en brugjes tegenkomt waar op sommige plekken ook heel weinig mensen lopen. 

San Marco plein

Wij zijn uitgestapt bij het San Marco plein. Voordat je op het San Marco plein belandt kom je eerst langs de Ponte dei Sospiri (brug der zuchten). Deze brug is een verbinding tussen het Palazzo Ducale (Dogepaleis) en de gevangenis. In deze gevangenis zat onder andere Galileo Galilei opgesloten. Het Pallazzo Ducale ligt direct aan het San Marco Plein en is zeker de moeite waard om te bezichtigen. Het is een van de drukst bezochte monumenten en toen wij er waren stonden er flinke rijen voor de ingang. Koop daarom je tickets online voorafgaand aan je bezoek aan dit paleis!

Ponte dei Sospiri (brug der zuchten) Venetië
Ponte dei Sospiri (brug der zuchten)

Het San Marco plein is echt het hart van Venetië en dat is goed te merken. Het is hier flink druk en niet alleen met mensen. Er zijn ook genoeg duiven te vinden… Ga ze niet voeren want er staat een flinke boete op! Om rustig foto’s te kunnen maken zou ik hier of heel vroeg heen gaan of later op de avond, we merkten dat het in de avond al veel rustiger was dan aan het einde van de ochtend.

Naast het Dogepaleis heb je natuurlijk ook de San Marco-basiliek, de Campanile en de Torre dell’Orologio, een klokkentoren met een blauwe wijzerplaat met Romeinse cijfers en eromheen de tekens van de dierenriem en de fasen van de maan. Het eten en drinken aan dit plein is extreem duur, dus ik raad aan om dat op een van de andere pleintjes of straatjes van Venetië te doen. Als je alles gezien hebt kan je vanaf het San Marco plein lopend richting Campo Santa Maria Formosa gaan.

Torre dell’Orologio Venetië
Torre dell’Orologio
Campo Santa Maria Formosa en Libreria Acqua Alta

Campo Santa Maria Formosa is gezellig plein met wat restaurantjes om een kleine pauze te nemen. Wij hebben hier even rondgekeken en zijn daarna verder gelopen richting Santi Giovanni e Paolo oftewel San Zanipolo, een van de grootste kerken van de stad. Wij hebben onze route zo uitgestippeld dat wij langs Libreria Acqua Alta kwamen. Ben je een boekenliefhebber dan moet je hier ook echt even langsgaan. Het is een smalle winkel met stapels boeken, een bijzonder aangezicht. Je kan zelfs op een trap van opeengestapelde boeken staan om over een van de kanalen van Venetië uit te kijken. Loop hiervoor even helemaal naar achteren in de winkel. Je vindt de trap op de kleine buitenplaats. 

Gondola Venetië
San Zanipolo en Rosa Salva

San Zanipolo is een indrukwekkende kerk in gotische stijl gebouwd. Aan hetzelfde plein ligt ook het openbare ziekenhuis: Scuola Grande di San Marco. Vroeger was dit de verblijfplaats van een van de zes grootste broederschappen Scuole Grandi. Wij zijn op dit plein neergestreken en hebben wat broodjes gegeten bij Rosa Salva, waar veel van de lokale bevolking graag een broodje of wat anders lekkers mag eten. Een aanrader!

Rosa Salva Venetië
Chiesa di Santa Maria dei Miracoli

Na even wat uitgerust te hebben zijn we verder gelopen richting de Chiesa di Santa Maria dei Miracoli. Een van de eerste renaissance kerken van Venetië, deze kerk staat ook wel bekend als de marmeren kerk. Heb je genoeg gezien loop dan door richting de bekende Rialtobrug.

Campo San Bartolomeo en Ponte di Rialto

Voordat je bij de Rialtobrug aankomt kom je eerst op het Campo San Bartolomeo. Campo San Bartolomeo is een druk maar gezellig plein met aardig wat winkels en restaurants. Wij kwamen daar een Disney Store tegen dus daar gingen we even naar binnen. Wij hebben de grappige gewoonte om de officiële Disney mokken te sparen, maar er zat dit keer helaas niks bij. Dichtbij het plein is dus de beroemde Rialtobrug. Dit is de oudste van de vier bruggen over de Canal Grande die de verschillende wijken van Venetië met elkaar verbinden. 

Rialtobrug vanaf Canal Grande
San Giacomo dell’Orio

Wandel over de brug en komt aan je in de wijk Rialto. Als je hier verder inloopt dan kan je de vismarkt Prescaria al bijna ruiken. Als je van vis houdt dan is deze vismarkt erg leuk om even over te lopen. Wij houden er niet zo van, maar het was alsnog leuk om even langs te gaan en om bij het water te kijken. Hierna kan je nog wat verder de wijk inlopen richting San Giacomo dell’Orio. Dit is een kerk uit de Middeleeuwen en daarmee een van de oudste kerken van Venetië. Van buiten ziet de kerk er vrij saai uit vergeleken met de andere kerken in Venetië, maar de binnenkant is zeker een bezoekje waard. 

Trattoria Alla Ferrata

Het was inmiddels al avond geworden en na een dag wandelen hadden we wel zin in een lekker pizza. Wij zijn beland bij Trattoria Alla Ferrata. Een super leuk restaurantje. Je loopt door het restaurant naar een gezellige binnenplaats waar je heerlijke pizza’s kan eten. Wij waren voor Italiaanse begrippen best vroeg (rond 18:00) maar er zaten al wel wat andere toeristen en plaatselijke bevolking. De obers waren super vriendelijk en heel erg gezellig. We hebben hier heerlijk gegeten en ons goed vermaakt. Zeker een aanrader om heen te gaan! Hierna zijn we nog even een aantal winkeltjes ingegaan waar je de bekende maskers kan kopen.

Maskers Venetië
Canal Grande

Wij vonden het inmiddels wel weer tijd geworden om terug te gaan naar Lazise, maar we wilden nog wel graag de Canal Grande afvaren. We zijn weer op een Vaporetto gestapt en hebben de lange route genomen om zo te genieten van het vaartochtje onder de bruggen door met de ondergaande zon. 

Canal Grande Venetië
Een dagje Venetië

Mocht je ook maar tijd hebben voor een dagje Venetië dan raad ik je bovenstaande route aan. Je ziet zo de mooiste plekjes van Venetië en loopt ook door de minder toeristische straatjes. Heb je meer tijd om Venetië te bezoeken dan is er nog meer dan genoeg te doen. Bezoek dan bijvoorbeeld ook de eilanden Murano en Burano.

Write a response

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Travel First Work Later

Made by Travel First
© Copyright 2019. All rights reserved.
Close