Dinant – Belgische Ardennen

Op zoek naar een leuk weekendje of midweekje weg waarbij je niet al te ver hoeft te rijden, maar je wel het echte vakantiegevoel krijgt? Dan kan ik de Belgische Ardennen zeker aanraden. Neem bijvoorbeeld als uitvalsbasis het karakteristieke Dinant midden in de Belgische Ardennen, bezoek het boven de stad op een rotswand gelegen Citadel, wandel in de bossen en bezoek de grotten van Han. Mijn vriend en ik hebben intens genoten van de prachtige groene omgeving. Ondanks het wat mindere weer tijdens ons midweekje weg. 

Dinant

Dinant is naar mijn mening een van de karakteristiekste stadjes van België. Het stadje ligt aan de maas met prachtige herenhuizen en een grote Citadel op een rotswand die boven de stad uittorent. Het citadel kan je met een kabelbaan (of 408 tellende traptreden) bereiken. In de Citadel is een museum dat je herinnert aan een van de vele belegeringen van deze plek, bijvoorbeeld de bloedige strijd in 1914 tussen de Fransen en de Duitsers.

Citadel Dinant

Wij zijn voor het gemak (het regende…) met de kabelbaan omhoog gegaan. Na het bezoek aan het museum waarbij we rondgeleid werden door een gids die super goed vertelde (aanrader) hebben we nog even zelf rondgelopen. Daarna hebben we genoten van het uitzicht en zijn we afgedaald via de trappen want inmiddels was het droog geworden. Ben je dit ook van plan let dan goed op het weer en je schoeisel. Bij ons had het dus net geregend en waren bepaalde treden spekglad. Het was dus een interessante tocht naar beneden…

Naast de imposante ligging van Dinant vind je overal in de stad saxofoons van meer dan 3 meter lang. Dit komt omdat de uitvinder van de saxofoon, Adolphe Sax hier geboren is. Leuk om tijdens je ontdekkingstocht door dit kleine stadje op zoek te gaan naar de saxofoons!

Saxofoons Dinant
Wandelen – Furfooz

Dichtbij Dinant ligt het natuurpark Furfooz. Voor een klein bedrag van 4 euro per persoon kan je hier leuke wandelingen maken (met hoogteverschillen) . Bovendien heb je prachtig uitzicht over de vallei. Tijdens je tocht kom je verschillende dingen tegen zoals de Romaanse baden die hier sinds de 3e eeuw voor Christus staan en verschillende grotten en kloven. Via informatieborden wordt je het een en ander uitgelegd hierover. We hebben ons hier prima vermaakt. Helaas dat het net iets te koud was, anders hadden we ook een kanotocht gemaakt over de Lesse die door het park loopt. 

Grot - park Furfooz
Grotten van Han

Op zo’n half uur rijden van Dinant ligt Het Domein van de Grotten van Han. We hadden vooraf eigenlijk niet echt een voorstelling van dit park, maar wat hebben we een leuke dag gehad! Met een oude tram (meer dan 100 jaar) word je vanaf de parkeerplaatsen in het stadje omhoog gebracht naar het park. Auto’s kunnen hier niet komen. Je kan ervoor kiezen om enkel de grot te bezichtigen, maar heb je meer tijd dan kan ik het Wildpark ook zeker aanraden. Wij kozen er dus voor om ook het Wildpark te bezoeken. Te voet hebben wij een grote wandeling gemaakt met mooie uitzichtpunten en hebben we verschillende dieren gezien. Dit park is veel ruimer opgezet dan een normale dierentuin wat erg positief is. Ben je niet zo goed te been dan kan je ook met de safari-car het park bezichtigen.

Wildpark Han

Na een lange wandeling en uitgerust te hebben was het tijd om naar de grot te gaan. Met een gids  daal je af en loop je door indrukwekkende zalen, sommigen heel mooi verlicht. In de grootste zaal is zelfs een lichtshow. Als klap op de vuurpijl klinkt aan het einde van de route een kanonschot die bijna door de hele grot te horen is. Door de jaren heen heb ik in verschillende grotten bezocht, maar deze grot in de Belgische Ardennen staat tot nu toe op nummer 1. Een aanrader dus! Een klein minpuntje is de grote groep waarmee je door de grot loopt, maar dat is nu eenmaal niet anders. Er zit wel een maximum aan bezoekers op dus dat scheelt weer. 

Grotten van Han

Krijg je de smaak te pakken en ben je op zoek naar nog meer weekendjes of midweekjes weg? Lees dan de blogs van Stephanie: een dag op het eiland Mont Saint – Michel en Normandië in 5 dagen, locaties die wat verder weg gelegen zijn dan de Belgische Ardennen maar nog steeds prima te bereiken zijn met de auto. Wil je nog verder weg? Dan kan ik Praag echt aanraden, helemaal in de gezellige kerstperiode. 

Write a response

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Travel First Work Later

Made by Travel First
© Copyright 2019. All rights reserved.
Close