De leukste tips voor een stedentrip naar Praag

Samen met een goede vriendin probeer ik elk jaar leuke kerstmarkten te bezoeken en dit te combineren met een stedentrip. Dit keer hadden we gekozen voor Praag, een prachtige stad met veel historie en een mooi centrum. Mijn goede ervaring met deze prachtige stad deel ik daarom graag in deze blog in de vorm van tips die je kan gebruiken voor je eigen stedentrip naar Praag.

Het oude stadsplein

Als je naar Praag gaat moet je echt over dit stadsplein lopen. Rondom het stadsplein staan allerlei imposante, historische gebouwen zoals de gotische Tynkerk, de barokke Sint-Nicolaaskerk en het Raadhuis met de bekende astronomische klok waarvan het oudste deel uit de 15e eeuw stamt. Elk uur komen de twaalf apostelen tevoorschijn en kraait de haan. Aan de zijkanten vind je personen die iets voorstellen: ijdelheid, hebzucht, de dood en verlangen en op het uur zal het skelet de bel slaan. Verder geeft het uurwerk vijf soorten tijd aan: de plaatselijke tijd, de ongelijke uren (verdeling van 12 uren tussen zonsopgang en zonsondergang), de sterrentijd, de plaats van de zon in het dierenriem en hoelang de zon is verwijderd van het moment van zonsondergang. Erg imposant om te zien dus loop even langs als het hele uur bijna zal slaan. 

Het oude stadsplein Praag
De Karelsbrug

Een andere toffe bezienswaardigheid is de Karelsbrug. De brug is wel 520 meter lang en is versierd door 30 heiligenbeelden. Aan het begin en eind van de brug vind je bijzondere torens. Een echte toeristentrekpleister! Wil je een foto maken zonder- of met weinig toeristen dan kan je het beste zo vroeg mogelijk gaan. Bovendien heb je dan het mooiste uitzicht.

Petrin heuvel

Vanaf de Karelsbrug heb je zicht op een grote heuvel. Bovenop die heuvel kan je een toren zien die wel iets wegheeft van de Eiffeltoren. Dit is een uitkijktoren genaamd de Petrin, die je kan beklimmen voor een nog mooier uitzicht over de stad. Je kan de heuvel uiteraard te voet trotseren, maar na een lange wandeldag kan ik begrijpen dat je gebruik wilt maken van een kabeltreintje (loop dan naar station Ujzed) om naar boven te komen. Wij hebben het kabeltreintje genomen en zijn vervolgens lopend weer naar beneden gegaan, dat was prima te doen. Verder kan je op de heuveltop een spiegelzaal vinden, het Petrin doolhof, wat zeker leuk is om even door te lopen en om gekke foto’s te maken. Ook is hier barokke tuin, de Vrtba Tuin, te vinden.

De Praagse Burcht

Ook imposant is de Praagse Burcht. Hier kan je onder meer regeringsgebouwen vinden en de St. Vituskathedraal. Een van de bekendste onderdelen van de Praagse Burcht is het Gouden straatje waar onder meer de bekende Schrijver Franz Kafka heeft gewoond. Tegen betaling kan je dit straatje bezoeken, maar bij ons was het gigantisch druk (het schijnt daar altijd heel druk te zijn) dus wij hebben deze straatje even overgeslagen. Ik heb weleens vernomen dat het een ‘toeristentrap’ is, maar ik kan daar helaas (nog) geen mening over geven…

The Lennon-wall 

Een ander bekende bezienswaardigheid is de Lennon-wall die in de tachtiger jaren met graffiti is beschilderd, geïnspireerd door John Lennon en de songteksten van The Beatles. Door de jaren heen is er vaak overheen geschilderd met uitingen over problemen in de wereld. Het is erg druk bij deze muur dus een foto zonder toeristen is helaas bijna niet mogelijk…

The Lennon-wall Praag
Het eten
Trdlnik

Als je in Praag bent moet je echt een Trdelnik proberen. Deze hoorn van bladerdeeg en suiker kan je op veel plekken in het centrum vinden en vullen met van alles en nog wat! Fruit, ijs, chocolade, je kan het zelf uitkiezen! Verder is de natuurlijk de goulash het proberen waard. Zo lekker als in Praag heb ik het nog nergens gehad!

Openbaar vervoer

Wij zaten dichtbij een groot winkelcentrum, Centrum Chodov, iets uit het centrum van Praag. Het openbaar vervoer in Praag is prima geregeld en je bent dan ook zo in het centrum. In het centrum zelf kan je prima alles te voet bezoeken en is openbaar vervoer eigenlijk niet nodig. Mocht je hier wel gebruik van willen maken dan zijn de prijzen echt prima. Een kaartje is ook direct geldig voor de tram, metro en de bus dus dat is wel zo makkelijk.

Het weer

Door velen worden de maanden april, mei, september en oktober aangewezen als de beste maanden om Praag te bezoeken. In de winter kan het natuurlijk flink koud zijn en in de zomer weer heel erg heet. Wil je de kerstmarkt bezoeken dan heb je natuurlijk niet veel keuze en zal je in november/december Praag moeten bezoeken. Wij hadden wel erg veel geluk met de temperatuur en vonden het, ondanks de bewolking, prima te doen met 12 graden. 

De kerstmarkt

Uiteraard waren wij onder meer naar Praag gekomen om de kerstmarkt te bezoeken. De grootste markt kan je vinden op het oude stadsplein, maar ook op andere pleinen zijn gezellige kerstmarkten te vinden. Kijk op de website van CzechTourism voor de pleinen waarop je de kerstmarkten kan vinden en openingstijden. Hoewel de kerstmarkten naar mijn mening niet zo groot zijn als sommige die je in Duitsland kan vinden is de sfeer wel goed. 

Kerstboom en gebouw Praag

Praag is een bestemming die ik al aan veel mensen in mijn omgeving heb aangeraden en hierbij raad ik het jou ook zeker aan om naar Praag te gaan. Heb je het niet zo op kerstmarkten en de winter? Bezoek Praag dan vooral in de warmere maanden en geniet, want Praag heeft zoveel moois te bieden! 

Write a response

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Travel First Work Later

Made by Travel First
© Copyright 2019. All rights reserved.
Close