De Blue Mountains

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blue Mountains National Park in Australië is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een activiteit in Sydney zoekt, maar toch is dit gebergte, ongeveer 100 kilometer ten westen van Sydney een bezoekje waard. Je kan er voor kiezen om een georganiseerde tour vanuit Sydney te boeken, maar de directe trein verbinding van Sydney naar Katoomba is een veel goedkopere optie. Op zondag betaal je met je Opal kaart (Sydneys OV kaart) voor een retourtje slechts AU$2.70. Je bent dan voor een enkele reis 2 uur onderweg. Mocht je beschikken over een huur auto dan kan je de bezienswaardigheden ook prima daarmee bezoeken. Er zijn goede parkeergelegenheden aanwezig.

Katoomba en de Blue Mountains.

Aangekomen in Katoomba een soort westernachtig stadje, kan je er voor kiezen om alsnog op een bus te stappen. Er rijden Hop on Hop off bussen langs alle uitkijkpunten en bezienswaardigheden, maar de pracht van de Blue Mountains beleef je pas echt als je er doorheen wandelt. Er zijn goede, maar soms pittige wandelpaden langs de verschillende watervallen en indrukwekkende uitkijk punten aangelegd.

De Blue Mountains danken hun naam aan de blauwe gloed die over de bergen hangt. Dit is echter een optische illusie die ontstaat door de combinatie van zonlicht, de warmte en de water, stof  en olie deeltjes die afkomstig zijn van de vele eucalyptus bomen.

Australië Blue Mountains

Vanaf het station in Katoomba wandel je in een 30 minuten door de hoofdstraat Katoomba Street, waar veel leuke winkeltjes en restaurantjes te vinden zijn naar Echo Point. Dit is het meest toeristische uitkijk punt van de Blue Mountains. En terecht! Want het geeft een geweldig uitzicht op de Three Sisters en de Jamison Valley, de ondergelegen vallei.

Three Sisters

De Three Sisters is een rotsformatie bestaand uit drie rotspilaren die zijn gevormd door jaren van erosie door de wind en regen.

Over het ontstaan van deze rotsformatie gaan ook een aantal Aboriginal legendes rond. De meest bekende legende is die van de drie zussen, Meehni, Wimlah en Gunnedoo. Zij woonden in de Jamison Valley als leden van de Katoomba stam. De drie zussen werden verliefd op drie mannen van een naastgelegen stam, de Nepean stam, maar een huwelijk tussen leden deze twee stammen was echter verboden. De drie mannen waren het er hier niet mee eens en zetten een plan op om de drie zussen uit hun stam weg te halen. Dit leidde echter tot een stam oorlog, waarbij de zussen in gevaar kwamen. Een medicijn man van de Katoomba stam veranderde de drie zussen tijdelijk in de nu bekende rotsformatie om ze te beschermen, met de intentie ze na de oorlog weer terug te veranderen. Maar voordat hij de zussen terug kon veranderen kwam de medicijnman in de strijd om het leven…

Australië Blue Mountains
De Three Sisters

Aan de wandel

Vanaf Echo point kan je een wandeling maken naar de vallei vloer. Deze afdaling gaat via meer dan 800 stenen en metalen trappen genaamd ‘’ The Grand Stairway’’. Naar beneden is dit goed te doen, maar de weg omhoog kan als een beste klim worden ervaren. Heb je geen zin om terug omhoog te klimmen dan kan je een stuk (1.5 uur) over de Federal Pass Walking Track doorlopen om uit te komen bij de onderkant van de Katoomba Falls. Hier kan je dan de Scenic Railway tegen betaling terug omhoog nemen. Vanaf dit punt kun je ook de Scenic Walkway lopen, deze vlakke wandeling is meer gericht op de geschiedenis van de mijnen en zijn werkers dan op de natuur.

De wereld onderin de vallei is een totaal andere dan die van de uitkijkpunten bovenaan. Je wandelt onder afdaken van varens, langs rotsen begroeid met mos en tussen de eucalyptus bomen door. Overal om je heen hoor je de vogels en zijn er vele watervallen en kabbelende beekjes te bekennen.

Australië Blue Mountains

Er zijn veel verschillende hikes te lopen in de Blue Mountains met verschillende zwaarte en startpunten. Kijk op deze site voor een uitgebreid overzicht van alles hikes.

Ook leuk, maar niet zo veel zin om te wandelen?

Scenic Skyway

Een andere activiteit die je kan ondernemen is een ritje maken in de Scenic Skyway. Dit is een grote skilift die horizontaal op 200 meter over de vallei heen en weer gaat. Je kan hier genieten van een prachtig uitzicht op de Three Sisters en de onderliggende groene vallei. Deze kan je vooral goed zien door de glazenvloer waarover de Scenic Skyway beschikt. Niet bepaald iets voor mensen met hoogtevrees dus… Er hangt echter wel een aardig prijskaartje aan deze activiteit. Een kaartje in combinatie met een ritje in de Scenic Railway en de Scenic Cableway kost door de week AU$44 en in de weekenden en vakanties AU$49 per persoon.

Scenic Railway

Dit stukje spoor is de meeste steile (hellingshoek van 52 graden) treinbaan ter wereld en werd vroeger gebruikt door de mijnwerkers om hun spullen van boven naar beneden te brengen. Nu kunnen toeristen hier de trein nemen om de Scenic Walkway te bezoeken. 

Australië Blue Mountains
Scenic Cableway

Een 545 meter lange kabelbaan die uitzicht geeft op de Three Sisters, Orphan Rock, Mt Solitairy en Katoomba Falls.

Janolan Caves

De Janolan Caves behoren tot een van de meest uitgebreide en complexe grottenstelsels ter wereld. Bovendien zijn het ook nog eens de oudste grotten ter wereld die open zijn voor het publiek. Tien grotten zijn open voor tours, de rest zijn helaas afgesloten voor het publiek. De grotten kunnen bezocht worden met een cavetour geleid door een gids. Ook zijn er adventure tours waarin  je gehuld in een overall met een helm met mijnwerkerslamp, door het grottenstelsel heen kruipt, klimt en glijdt.

Tips

  • Zoals al eerder aangegeven op zondag is het voordeligst om de Blue Mountains met de trein te bezoeken.
  • Draag goede en stevige wandelschoenen.
  • Zorg dat je voldoende water bij je hebt. Onder de bomen kan het vrij koel zijn maar mocht je weer in de zon komen dan schieten de temperaturen snel om hoog.
  • Australië is een echt land voor solo reizigers. Maar het is niet bepaald ideaal om de Blue Mountains alleen te bezoeken. Het is een immens groot gebied, met steile afgronden en niet tot nauwelijks mobiel bereik. Dus zorg voor een hiking buddy, in hostels zijn er vaak genoeg mensen die ook aan een tripje naar de Blue Mountains zitten te denken. Mocht je echt niemand vinden of echt alleen willen gaan, geef dan bij het hotel of hostel waar je verblijft aan waar je naar toegaat en hoe laat je verwacht terug te zijn.
Australië Blue Mountains
Write a response

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Travel First Work Later

Made by Travel First
© Copyright 2019. All rights reserved.
Close